Ben ik soms te streng tegen mezelf?

Heb jij dat wel eens, iets is nooit goed genoeg? Het is altijd net te min? of het net niet? Je checkt dingen 500x voor je het inlevert en bent zwaar teleurgesteld als je je cijfer terug krijgt ook al heb je er zo je best op gedaan?

Ja, ik ben een enorme perfectionist. Alles moet zo, en het liefst op mijn manier niet dat die altijd de beste is maar oké! Ben ik dan ook te streng voor mezelf? Ik denk van wel, of in ieder geval in sommige gevallen.

Story time!

Tijdens mijn eindpresentatie had ik een metafoor met fruit gebruik, hierin liet ik mijn groei zien. Ik wilde laten zien dat ik al ver was gekomen, maar dat ik nog een verder doel had ‘de meloen’ deze stond voor, mijzelf comfortabel voelen en kunnen zijn in elke situatie. Helaas werd mijn metafoor niet goed ontvangen, de jury vond dat ik te streng was voor mijzelf en te perfectionistische was. Ze vonden dat ik een goede presentatie had daar niet van, maar bij mijn kleine foutje merkte ze het meteen.

Confrontatie,

Nog nooit eerder was het zo plat tegen me gezegd. Op zich vrij duidelijk, dat wel. Maar daar sta je dan tijdens je presentie waar je zo hard aan hebt gewerkt opeens een brok in je keel, en je moet toegeven dat je ook niet perfect bent. Ik moest ineens gaan zeggen dat ik te perfectionistisch ben, dat ik inderdaad vrij streng ben voor mezelf.

Gelukkig heeft me dit niet tegen gehouden en heb ik mijn presentatie rustig afgerond, en er op dat moment gewoon mee ingestemd, dat is nou eenmaal het beste.

Ben ik nu te streng voor mezelf? Omdat ik niet tevreden ben?

Conclusie,

Ja, ik ben streng voor mezelf maar te streng? Nee dat vind ik niet. Ik wil gewoon graag het beste uit mezelf halen, en dat beste is soms een te groot doel maar doelen zijn er om bij te schrapen. Ik ben blij met wat ik tot nu toe behaalt heb, maar bij mijn einddoel ben ik nog niet dat is toch gewoon eerlijk?

Ben jij wel eens zo geconfronteerd met één van je minpunten? Zou je dat lastig vinden? Laat het weten in een reactie!

You may also like

4 reacties

  1. Mooi artikel Carmen! En zeer herkenbaar dit… Wilde er ooit ook een artikel over schrijven, erg toevallig. Of het een slechte eigenschap is weet ik niet zo zeer. Jezelf willen verbeteren en een bepaald niveau eisen is zeker niet slecht. Maar het is belangrijk de balans te bewaren. Hoe? Daar ben ik ook nog niet achter. We komen er wel 🙂

  2. Super herkenbaar haha. Maar bij mij komt het voornamelijk dat ik hard voor mezelf ben omdat ik mezelf vaak lui vind haha. Perfectionisme heb ik al tijdje geleden proberen los te laten aangezien je dat als ondernemer echt nergens gaat brengen helaas. Soms gaat het goed en soms iets minder. Maar in ieder geval de realisatie van je sterke en minder sterke punten is al heel iets krachtigs. Daar mag je echt mega trots op zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
7 + 2 =